Miért élnek kevesebb ideig a férfiak, és a nők miért bírnak ki mindent?

Ennek egyik oka az, hogy a nők általában sokkal többféle stresszoldási és megküzdési képességgel rendelkeznek, mint a férfiak, és használják is ezeket. Ők ugyanis nem fojtják el érzéseiket, a velük történteket azonnal "ventilálják" azaz megosztják nőtársaikkal. A "kibeszélés" az egyik legjobb stresszoldási módszer, többek között azért, mert a kitett információ, probléma így tükröződik más emberek hasonló problémaiban, tapasztalataiban. A magunkban tartott érzés, gondolat nem találhat egy külső referenciapontra, így azt magunkban forgatjuk anélkül, hogy más szemszögből láthatnánk valaha. A külföldi szakirodalom azt "rágódásnak" nevezi.

Ezen kívül a nők általában közvetlenül kifejezik az éppen keletkező érzéseiket, a haragot, a kétségbeesést és a pozitív érzéseket is. Ha úgy alakul, elsírják magukat. Nekik gyermekkoruktól ez meg van engedve, míg a férfiaknak ez tilos. Ha feltételezzük -mint ahogy a jól ismert pszichológiai irányzat teszi - hogy minden embernek három én-állapota van, egy szülői, egy felnőtt és egy gyermek. Ezeket folyamatosan működtetjük. A nőknél talán elfogadottabb, ha a gyermeki én-állapotukat bátrabban és látványosan megmutatják. Persze ezt is lehet túlzásba vinni, aki ezt teszi, az hamarosan "hisztérika" szerepbe kerül. Ezt a férfiak már nem szeretik. Az érzések spontán kifejezése, a problémáink megosztása másokkal segítenek abban, hogy testileg és lelkileg egészségesek maradjunk. A férfiak ezzel szemben inkább hajalmosak érzéseiket magukba fojtani, és a férfibarátokkal együtt töltött időt sem a lelkizésre, hanem felszínesebb dolgokra fordítják. Ilyen egy jó kocsmázás vagy sporttevékenység.(a sport természetesen szintén jó stresszoldási forma, az alkohol viszont csak aktuálisan szabadít fel, mert valamennyire kinyitja szelepeket.)

Érdekes, hogy a férfiak lelki dolgaikról szívesebben beszélnek egy nőtársuknak, mint a barátjuknak. Ez a nőtárs a leggyakoribb esetben a partner.

Írta:
Kugler Gyöngyi
Férfiklinika programvezető
klinikai szakpszichológus

Oldalmenü
Naptár